U bent hier: Home / Meer over Mythen van het atelier / RKDstudio

RKDstudio

Tijdens het onderzoek naar de negentiende-eeuwse atelier- en schilderpraktijk in Nederland is het geraadpleegde bronnenmateriaal vastgelegd in een online database, genaamd RKDstudio (toegankelijk vanaf 18 september). Deze database bevat citaten uit verschillende kunsthistorische bronnen over de negentiende-eeuwse atelierpraktijk. De term atelier- en schilderpraktijk is hierbij breed opgevat, waardoor ook uitspraken met betrekking tot tentoonstellingspraktijk, verkoop, opleiding en kunstenaarsverenigingen in de database zijn opgenomen.
Deze citaten zijn hoofdzakelijk afkomstig uit ruim 7000 brieven uit verschillende kunstenaarsarchieven en brievencollecties. Daarvoor zijn de verzamelingen van het RKD, maar ook het negentiende-eeuwse materiaal van het Rijksmuseum en het Haags Gemeentearchief doorgenomen. Naast deze brieven bevat RKDstudio ook uitspraken over de toenmalige schilderpraktijk uit bijvoorbeeld dagboeken en artikelen uit contemporaine tijdschriften en dagbladen.


Brief met bijgevoegd schetsje van Willem Roelofs jr. aan Frans Smissaert en Mien Smissaert-Buys, 17 oktober 1929, Archief Jeltes, RKD, Den Haag

De database RKDstudio biedt de mogelijkheid om onder meer op kunstenaar, auteur of trefwoord naar citaten te zoeken. Een thesaurus van onderwerpstrefwoorden verwijst bovendien naar andere zoekopties, om zo efficiĆ«nt mogelijk specifieke citaten te kunnen vinden. Zo verwijst een onderwerpstrefwoord als ‘materieel’ verder naar andere trefwoorden, zoals schilderskist, palet of spierpop.

Bovendien zijn er aan alle citaten trefwoorden met een definitie toegekend, die zoveel mogelijk het negentiende-eeuwse taalgebruik benaderen. En passant is er zo een woordenboek van negentiende-eeuwse ateliertermen met hun betekenis ontstaan.

Via RKDstudio is op deze manier een grote hoeveelheid kunsthistorisch bronnenmateriaal toegankelijk gemaakt. RKDstudio kan hierdoor toekomstig onderzoek naar atelier- en schilderpraktijk vergemakkelijken, wat zal leiden tot een completer beeld van de Nederlandse negentiende-eeuwse kunst.

logo Teylers museum

logo d'Jonge hond

Logo museum het valkhof nijmegen

logo rkd rechts

 
Print pagina http://www.mythenvanhetatelier.nl/meer-over-Mythen-van-het-atelier/rkdstudio