U bent hier: Home / De tentoonstelling

De tentoonstelling

Bij velen heerst een romantisch beeld over het atelier: de kunstenaar is een eenzaam genie en zijn atelier het laboratorium voor zijn creatieve geest. Dit imago stamt grotendeels uit de 19de eeuw toen kunstenaars op maatschappelijke en technische veranderingen reageerden door zichzelf en hun werk te presenteren als uitzonderlijk en verheven.

Hun ateliers werden daarbij op grote schaal gebruikt om het publiek van hun imago te overtuigen. Sommige schilders portretteerden zichzelf als losbandige bohemiens in kale zolderateliers om te benadrukken hoe zij slechts leefden voor de kunst. Anderen bouwden hun ateliers om tot ware kunstenaarspaleizen vol fraaie antiquiteiten, waarin zij hun rijke klanten passend konden ontvangen.

Ondanks de zakelijke werkwijze van veel oude meesters als Rubens en Rembrandt die met hulp van hun leerlingen tal van schilderijen konden leveren, en van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Joep van Lieshout die de verwezenlijking van hun artistieke ideeën uitbesteden, overheerst nog altijd het beeld dat de 19de-eeuwse schilders van het atelier creëerden.

De tentoonstelling Mythen van het atelier ontrafelt hoe deze mythen rondom het schildersatelier tot stand zijn gekomen. Aan de hand van schilderijen en tekeningen uit binnen- en buitenland van meesters als Breitner, Israels, Toorop, Koekkoek, Tadema onthult Teylers Museum de geheimen van befaamde 19de-eeuwse ateliers. Op de tentoonstelling zijn verschillende authentieke kunstenaarsmaterialen te zien zijn. Aan de opzienbarende inrichting van de ateliers van die periode is te zien dat het atelier naast werkplaats ook een ontmoetings- en marktplaats was. In de tentoonstelling is het spectaculair ingerichte atelier van historieschilder Christoffel Bisschop gereconstrueerd.

In Haarlem is de tentoonstelling van 18 september 2010 t/m 9 januari 2011 te zien. In februari 2011 reist de tentoonstelling door naar Museum Het Valkhof in Nijmegen. Daarna is de tentoonstelling te zien in Luxemburg in Villa Vauban - Musée d'Art de la Ville de Luxembourg van 10 juni tot en met 10 oktober.

 oyensla_pose.jpg

David Oyens, La pose, 1890, particuliere collectie

logo Teylers museum

logo d'Jonge hond

Logo museum het valkhof nijmegen

logo rkd rechts

 
Print pagina http://www.mythenvanhetatelier.nl/de-tentoonstelling/de-tentoonstelling